Een poging van een conservatief Hogerhuislid om de verkoop van de morning-afterpil in Groot-Brittannië zonder recept terug te draaien, is gestrand. Collega”s van Barones Young verwierpen haar motie met een meerderheid van 82 stemmen.

Apothekers, verpleegsters, huisartsen en de British Medical Council schaarden zich in een open brief achter verkoop over de toonbank, in navolging van Frankrijk. “De verstrekking speelt een belangrijke rol in het terugdringen van het hoge aantal ongewenste zwangerschappen in Groot-Brittannië en de 200.000 abortussen als gevolg daarvan.” Ze benadrukten dat er geen aanwijzing is dat de morning-afterpil “onverantwoordelijk seksueel gedrag” aanmoedigt, zoals tegenstanders beweren. Barones Young is ongevoelig voor feiten. Zij legt het liefst haar moraal wettelijk op aan iedereen: seks alleen binnen een huwelijk en het huwelijk alleen voor heteroseksuelen.

Sinds 1 januari is de nieuwe Levonelle-pil, een lichte pil met nauwelijks bijwerkingen, voor 75 gulden verkrijgbaar voor vrouwen en meisjes van boven de 16 jaar in apotheken in heel Groot-Brittannië. De pil wordt ook op enkele scholen uitgedeeld aan leerlingen die daarom vragen. De meeste abortussen vinden plaats in de leeftijdscategorie 20-24, maar de schijnwerpers zijn gericht op de honderdduizend Britse tieners die elk jaar ongewenst zwanger worden. Van hen wonen er 90.000 in Engeland, dat daarmee het hoogste percentage tienerzwangerschappen in Europa heeft. Het Engelse ministerie van Volksgezondheid heeft daarom een zorgvuldig tienjarenplan uitgedokterd, waarvoor het onder meer in Nederland te rade ging. Tot 2002 wil het 23 actiepunten uitvoeren met een budget van tweehonderd miljoen gulden. In 2010 moet het aantal tienerzwangerschappen gehalveerd zijn.

De landelijke hulplijn “Sexwise” is onderdeel van de strategie, evenals de voorlichtingscampagne “Seks – denk je er wel genoeg over na?” Die is niet bedoeld om maagdelijkheid te promoten, zoals veel kranten in binnen- en buitenland de afgelopen weken berichtten, maar als tegengas tegen seks om “erbij te willen horen”. In andere campagnes wordt het risico op geslachtsziekten belicht. Jongens worden apart voorgelicht over condoomgebruik. Ouders krijgen hulp om seks als gespreksonderwerp aan te snijden. Slechts een kwart van de tieners praat met hun ouders over seks. In Nederland ligt dat percentage drie keer zo hoog. “We hebben geen voorbeeld omdat onze ouders ons nooit iets hebben verteld,” aldus een Engelse moeder.

© Sitara Morgenster

Become a supporterLogoSitara10x10


Verschenen in Opzij:
http://www.opzij.nl/nl/artikel/37917/morning-afterpil-verkrijgbaar-zonder-recept.html